Donate

Annual Landmark Update

The Landmark Project has made great progress thanks to the generous support of thousands of alumni and friends. We are pleased to offer you a snapshot of our ongoing efforts to make Front and Back Campus more pedestrian-friendly, create new green spaces, improve accessibility, and significantly reduce U of T’s greenhouse gas emissions.


WHITNEY WALK AND SIR DANIEL WILSON QUADRANGLE


Whitney Walk and Sir Daniel Wilson Quadrangle have been rejuvinated with beautiful trees, gardens, and new granite pathways, enhancing these iconic spaces and creating a more welcoming and accessible thoroughfare between Front and Back campus.


Excavation of Whitney Walk. (April 2021)

Crews hard at work planting new greenery at Whitney Walk. (Summer 2021)

Crews hard at work planting new greenery at Sir Daniel Wilson Quadrangle. (Summer 2021)

Revitalized walkway at Sir Daniel Wilson Quadrangle. (September 2021)

Students passing through a revitalized Sir Daniel Wilson Quadrangle. (September 2021)

New pavers installed at the northwest pedestrian entrance to University College. (April 2022)

Looking east, parallel to Hoskin Ave., new pavers and bicycle stands installed. (April 2022)

Looking north toward Hoskin Ave., new pavers and benches installed at University College. (April 2022)



FRONT CAMPUS


The Landmark Project is recapturing the original spirit of Front Campus and King’s College Circle by creating a greener, more walkable and accessible campus environment for people of all ages and mobility needs. The installation of Canada’s largest urban geothermal field beneath King’s College Circle will save an estimated 15,000 metric tons of greenhouse gas emissions each year, making a significant contribution to greening the campus. The introduction of new granite pathways dotted with beautiful gardens and generous seating, and the dramatic reduction in vehicle traffic will transform the Circle into a beautifully integrated and more sustainable green space, befitting U of T’s standing as one of the world’s great universities. The space will continue to serve as the thriving hub of campus life for generations to come.


U of T leaders visit the Landmark Project construction site. From left to right: Jacquanline Liu, Project Manager; David Palmer, VP of Advancement; Donald Ainslie, Project Co-Chair; Scott Mabury, Project Co-Chair, VP of Operations and Real Estate Partnerships & Vice-Provost, Academic Operations; Gillian Morrison, Assistant Vice-President, University Development; Cheryl Regehr, Vice-President & Provost; Meric Gertler, President. (Spring 2020)

Drilling geothermal boreholes—374 in total—to install Canada’s largest urban geothermal field beneath King’s College Circle. The field will save an estimated 15,000 metric tons of greenhouse gas emissions annually—equivalent to taking 3,000 cars off the road. (Spring 2021)

Forming the underground parking facility.

Work continues on the underground parking garage. (December 2021)

North view of King’s College Circle. (December 2021)

Work continues on the underground parking at King’s College Circle. (December 2021)

South view of King’s College Circle. (December 2021)

North view of King’s College Circle. (December 2021)

Construction of underground parking continues in spite of the snow. (January 2022)

Looking south from King's College Circle. Workers continue to build the underground parking. (April 2022)

Pillars in place under King's College Circle for below-ground parking. (April 2022)

Structural support for underground parking in King's College Circle. (April 2022)




Hart House


A revitalized Hart House landscape will include a series of interconnected paths, new seating areas and gardens, serving as a space for quiet moments of conversation, study, and reflection. Hart House Circle is being reconfigured to create “The Grandchildren’s Garden,” generously supported by The Honourable David Peterson and Shelley Peterson, and a new plaza at the existing observatory. Hart House Green is in the process of being redeveloped as the Indigenous Landscape project, paying tribute to the Indigenous nations that lived alongside Taddle Creek, while creating a gathering space for Indigenous students, faculty and community members.


Ground prepared for the installation of granite pavers. (Summer 2021)

Ensuring our heritage buildings are carefully protected and preserved during the construction process. (Summer 2021)

Crews laying paving stones in front of Hart House. (September 2021)

Mural-sized artworks focusing on the preservation of life, water, and kin and how each is linked to the protection of trees, were commissioned from eight Indigenous artists and their collaborators.

Installation of granite pavers in front of Hart House. (December 2021)

Winter view of new granite pathways leading to Hart House. (January 2022)




Temerty Faculty of Medicine


The Medical Sciences district is being transformed with new amenities and enhancements, including new gardens and green spaces, a revitalized courtyard, and The University of Toronto Students’ Union Welcome Path, a new accessible ramp connecting the Queen’s Park subway to campus. These enhancements will make the area even more beautiful, inclusive, and inviting for students, faculty, staff and the wider community. These elements, together with many more enhancements, will transform our open spaces into much greener, more accessible and socially dynamic places.


East entry steps were removed to create a more accessible and welcoming entry point to the centre of campus. (June 2021)

Shoring of the east entrance columns and laying rebar ahead of the concrete pour. (Summer 2021)

Preparation of the ground in advance of pouring the concrete for the east entry ramp. (September 2021)

Levelling the ground in advance of laying pavers. (November 2021)

Winter view of the planned University of Toronto Students’ Union Welcome Path. (December 2021)

The revitalized courtyard features new plantings and pavers. (September 2021)




Tower Road


Beautiful greenery and the installation of granite pavers along Tower Road serve to elevate the pedestrian corridor between Hoskin Avenue and Soldiers’ Tower. The newly named Scace Walk features a granite pathway facing the Back Campus fields and new bleachers provide a comfortable place to socialize and enjoy sporting events.


Preparing the ground at the newly named Scace Walk leading from Hoskin Ave to the new RG Macdonald Plaza at Soldiers’ Tower. (May 2021)

The revitalized walkway offering a fresh view of Tower Road. (September 2021)

Crews prepare foundation for bleachers at Scace Walk. (December 2021)

Crews install new bleachers on Back Campus fields. (December 2021)

New walkway and paver installation continues on Tower Road. (April 2022)




As construction on the Landmark Project continues, we’re excited and energized to see the incredible transformation coming to life. Thank you for your continued support and interest in this historic initiative.