Facebook Twitter Linkedin
Click the before and after buttons to view the transformation.

1 / 15

Convocation Hall

Removing asphalt and introducing a large, granite plaza with seating areas will complement the classical architecture of Convocation Hall. In addition to graduation ceremonies, the plaza outside Convocation Hall will support a wide assortment of University and public events throughout the year.

Click the before and after buttons to view the transformation.

2 / 15

King’s College Circle

King’s College Circle is the symbolic heart of the St. George campus and the site of innumerable events and activities throughout the year. Greatly reducing surface parking and installing a necklace of granite pathways and upwards of 20 new gardens will make the space more intimate and pedestrian-friendly. The area will be beautified with new plantings and the new natural turf will be cultivated to withstand the varied uses of this much beloved green space.

Click the before and after buttons to view the transformation.

3 / 15

Plaza in front of J. Robert S. Prichard Alumni House

A plaza in front of the J. Robert S. Prichard Alumni House will welcome students and other members of the U of T community arriving from the north and west areas of campus and serve as a flexible outdoor venue for alumni events. A newly graded, accessible entrance to J. Robert S. Prichard Alumni House will operate as an expanded plaza with paths leading to King’s College Circle. A glassed-in pavilion in the plaza area will lead to the new underground parking facility. New seating areas will encourage casual gathering and conversation.

Click the before and after buttons to view the transformation.

4 / 15

Perimeter of King's College Circle

A stunning necklace of granite pathways and approximately 20 new gardens will ring the perimeter of King’s College Circle. Benches will be situated to frame views of the grounds and historic architecture. New trees and plantings will provide shade and create a variety of distinct spaces for studying, relaxing and socializing. Textured paving will significantly improve the area’s safety and accessibility.

Click the before and after buttons to view the transformation.

5 / 15

Medical Sciences District

The Medical Sciences District will be transformed through numerous new amenities and enhancements. Gardens and green spaces will make the area more serene and inviting. Gently sloping paths and terraced seat walls will replace the stairs leading from King’s College Circle to the Medical Sciences Building, creating a universally accessible entrance as well as a generous space of arrival.

Click the before and after buttons to view the transformation.

6 / 15

Medical Sciences Plaza

The heart of the Medical Sciences plaza will feature the new south pavilion, a meeting place featuring a café and indoor and outdoor seating.

Click the before and after buttons to view the transformation.

7 / 15

Medical Sciences Building

A new east entry ramp to Medical Sciences Building will improve accessibility and create a more welcoming entry point to the centre of campus.

Click the before and after buttons to view the transformation.

8 / 15

Medical Sciences Courtyard

A pavilion and café will anchor the courtyard outside the Medical Sciences Building, creating a lively new gathering space for students, faculty and visitors.

Click the before and after buttons to view the transformation.

9 / 15

Hart House Circle

Hart House Circle will be reconfigured as a loop around the Observatory Building. Vehicle access, including the shuttle bus service, will be maintained. The proposed reconfiguration unites the Front Campus and Hart House Green as a continuous open space, replacing the current road intersection between King’s College Circle and Hart House Circle with a new pedestrian plaza.

Click the before and after buttons to view the transformation.

10 / 15

Plaza in front of Hart House

The revitalized plaza in front of Hart House will be organized around a series of interconnected paths that will lead to an expanded seating terrace, additional seating areas and new gardens. These spaces will accommodate events and encourage conversation, study and relaxation. Removal of surface parking, ample green spaces and a mature tree canopy will create the kind of oasis rarely found on a downtown campus.

Click the before and after buttons to view the transformation.

11 / 15

The Soldiers' Tower

A new plaza outside the Soldiers’ Tower and Hart House will be purposefully designed to accommodate multiple types of gatherings and events—from a beautiful outdoor space to eat lunch to the annual Remembrance Day ceremony that attracts hundreds of observers.

Click the before and after buttons to view the transformation.

12 / 15

Tower Road

To create a more powerful and explicit connection to the campus core, surface parking will be greatly reduced and granite paving stones will extend south through the iconic Soldiers’ Tower. A row of trees will line the west side of Tower Road and mediate the transition from the Back Campus fields to the adjacent traditional building facades. Similarly, benches and light posts will create a pedestrian-scaled experience for this important corridor.

Click the before and after buttons to view the transformation.

13 / 15

Sir Daniel Wilson Quadrangle

The character of Sir Daniel Wilson Quadrangle will be preserved and enhanced with the addition of new greenery, lighting and benches. Granite paving stones will replace concrete on the walkway connecting Hoskin Avenue to the Front Campus through the quadrangle.

Click the before and after buttons to view the transformation.

14 / 15

Back Campus

Terraced seating along the Back Campus fields will provide a comfortable place to watch sporting events and create a more accessible and socially dynamic destination for the U of T community and the wider public.

Click the before and after buttons to view the transformation.

15 / 15

Hoskin Avenue

Hoskin Avenue will gain new significance as a campus threshold. New plantings and removal of the existing iron fence will open up views into the athletic fields and to University College and the Soldiers’ Tower.